Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Friday, 22 June 2012

Konspirasi 2020, pilihanraya kampus, dan kebenarannya?Pilihan Raya Kampus (PRK) adalah gula-gula politik pemimpin negara. Parti pemerintah melalui kementeriannya bertanggungjawab menggunakan mahasiswa sepertimana yang dikemuka dalam sidang media 11 Mei lalu menjelaskan bahawa keputusan melewatkan tarikh pilihan raya kampus merupakan strategi politik melalui "Opss 2020" yang didalangi Pejabat Perdana Menteri Dato' Seri Najib Razak.

Pro-Mahasiswa Nasional, menerusi jurucakapnya Edikorp Lakip Sediyanto mengatakan, satu operasi khas ditubuhkan di bawah Pejabat Perdana Menteri yang dinamakan ‘Opss 2020′ berperanan memastikan pilihan raya kampus (PRK) kali ini tidak berfungsi sebagaimana biasa dimanfaatkan mahasiswa Pro-Pakatan sebagai 'kebangkitan moral' untuk parti pembangkang ketika berdepan pilihanraya dalam negara.

Melalui operasi ini, kementerian menerusi pentadbirannya di setiap universiti berfungsi memastikan pilihanraya kampus kali ini tidak berupaya memberi kesan kepada kerajaan.
Antara cara yang digunakan adalah dengan menunda tarikh pilihanraya kampus yang akan diadakan selepas PRU13 supaya dapat mengurangkan peranan mahasiswa menyumbang sokongan moral kepada pembangkang.

“Jika diteliti, tahun 2007-2011, rakyat menyaksikan graf penurunan sokongan mahasiswa terhadap calon (Pro-Aspirasi) dan peningkatan sokongan terhadap calon pro-Mahasiswa memberikan motivasi kebangkitan moral kepada pembangkang dalam negara,”

"Operasi ini juga akan digunakan sebagai indikator dan simulasi bagi mempengaruhi undi anak muda memandangkan tidak akan ada lagi pilihan raya kecil buat masa ini sehingga PRU 13 berlangsung,"

Menurut PMN, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang dipengerusikan oleh Mohamed Khaled Nordinmengadakan perbincangan dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar melibatkan 20 Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) baru-baru ini memutuskan agar tarikh pilihan raya kampus bagi sesi 2012/2013 dilewatkan kepada September 2012.

“Hal yang sepatutnya tidak berlaku kerana Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang dipilih pada sesi lepas telah tamat tempoh berkhidmat pada Mac lalu,”

Opps 2020 jelas menunjukkan kerajaan pusat bertanggungjawab dan sangat licik memperalatkan seluruh jentera kerajaan sebelum berhadapan dengan PRU 13 khususnya melibatkan mahasiswa dan anak muda.

Tiga orang pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) terlibat di dalam 'OPSS 2020'

Maka melalui siri-siri pendedahan ini "Opss Bongkar "Konspirasi 2020" ini akan mengemukakan bukti penglibatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuat keputusan dalam "Opss 2020" untuk memperalat mahasiswa. Di antara butir-butir Mesyuarat adalah sepertimana berikut:

Agenda: Mesyuarat penyelarasan pemilihan MPP IPTA sesi 2012
Tarikh: 25 januari 2012
Tempat: Bilik Mesyuarat Utama, Akademi Kenegaraan, Jalan Bellamy, Kuala Lumpur.
Masa: 9.00 malam - 11.00 malam

Pegawai yang terlibat :
1. SAC Mohd Sofian Bin Md. Makinuddin Pegawai Cawangan Khas PDRM,
2. SUPT. Mohd Rosli Bin Ab. Razak,
3. Insp. Azrin Bin Abu Bakar.


Info lebih lanjut, ikuti di : "Konspirasi 2020"

No comments:

Post a Comment