Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Tuesday, 7 May 2013

Analisis Pilihan Raya Umum - 13

Pilihanraya Umum ke - 13 (PRU13) telah melabuhkan tirainya, walaupun berlangsung dengan lancar terdapat pelbagai insiden yang direkodkan oleh pengundi antaranya kes pengundi hantu, peti undi dibawa keluar, bekalan elektrik terputus dan banyak lagi yang perlu dibuktikan kesahihannya. PRU 13 ini telah menobatkan Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan untuk 5 tahun lagi selepas berjaya memenangi 133 kerusi pada jam 12.45 pagi 6 Mei 2013. Pakatan Rakyat (PR) pula terus menjadi pembangkang di Dewan Rakyat apabila mereka hanya berjaya mendapat 89 kerusi parlimen.  Umumnya, PR telah menambah hampir 7 kerusi Dewan Rakyat berbanding PRU 12. Jika mengikut Undi Popular atau undi majoriti rakyat, Barisan Nasional hanya mendapat 5,237,033 undi dan Pakatan Rakyat mendapat 5,623,984 undi, kekuatan undi rakyat apabila diterjemahkan menjadi 46.66% untuk Barisan Nasional (BN) dan 50.10% untuk Pakatan Rakyat (PR).


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggambarkan PRU13 sebagai "tsunami masyarakat Cina".Sabah dan Sarawak banyak membantu memenangkan BN di peringkat Persekutuan seterusnya membentuk semula kerajaan.  Walaupun ramai yang menyebut Pilihan Raya Umum-13 (PRU13) adalah "peperangan" untuk pengundi Cina yang inginkan perubahan namun kemaraaan mereka masih gagal merobohkan benteng Umno-BN di Putrajaya. Analisis awal pemerhati mendapati, Melayu bandar juga menolak BN sama seperti pengundi Cina.


Sumber : Wikipedia 

Kita dikatakan sudah mengalami politik polarisasi, masyarakat Cina menyokong pembangkang, Melayu sokong Barisan Nasional. Ini tidak tepat.  Buktinya, Kelantan masih kekal dibawah Pakatan Rakyat (PR) dan Terengganu cuma beza dua kerusi dari Barisan Nasional (BN), P48 Bukit Bendera, DAP vs Gerakan (74% Cina 14% Melayu) Calon DAP, Zairil Khir Johari berbangsa MELAYU menang melawan Gerakan Teh Leong Meng di kerusi majoriti CINA. Manakala di P80 Raub, DAP vs MCA (50% M, 40% C)Calon DAP, Ariff Sabri berbangsa MELAYU menang melawan MCA Ho Khai Mun di kerusi majoriti MELAYU. Di Parlimen Pandan juga berlaku perkara sedemikian, Rafizi Ramli menewaskan Gary Lim dengan majoriti 26,700 undi dimana peratusan pecahan mengikut bangsa dikawasan Pandan adalah majoriti Cina dengan 45% Melayu dan 7% India.

Trend pengundi Bandar kali ini lebih memilih kepada Pakatan Rakyat (PR) dan kebanyakkan kerusi Parlimen yang dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) adalah di luar bandar. Akhir kata, sebenarnya ini bukannya perlawanan Melayu lawan bukan Melayu, ini adalah mereka yang beraliran liberal menentang konservatif. Ini yang sebenarnya berlaku.

No comments:

Post a Comment