Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Friday, 27 April 2012

Emel Pelajar UiTM @isiswa.uitm.edu.my

 

Emel Pelajar ? Ramai sebenarnya yang masih tidak mengetahui akan kewujudan emel pelajar ini, adakah kerana kurang promosi? atau 'id name' untuk emel yang digunakan agak tidak bersesuaian, 'id name' untuk emel pelajar menggunakan number matriks pelajar dan sememangnya kurang releven untuk pelajar menggunakan emel ini secara kerap.

Setiap pelajar yang mendaftar sebagai pelajar UiTM dibekalkan dengan satu emel dengan menggunakan server hotmail.com dan domain name isiswa.uitm.edu.my, sebagai pelajar UiTM marilah kita eksploitasi kan emel ini untuk kegunaan kita dari menjadi satu projek 'gajah putih' untuk UiTM kerana projek emel ini menggunakan banyak dana yang telah dilaburkan.

Cara-cara untuk menggunakan emel pelajar  :

Login id     :  201xxxxxxx@isiswa.uitm.edu.my (number matriks@isiswa.uitm.edu.my)
Password  :  *Nombor Kad Pengenalan.

Login di sini > www.hotmail.com

Fungsi emel ini juga adalah untuk menjadi satu medium kepada pihak UiTM untuk memberikan segala info terkini melalui emel dan juga keputusan peperiksaan akhir pelajar, cadangan kami kepada Pihak pengurusan emel adalah - UiTM perlu untuk menggunakan satu page khas untuk emel seperti student Emel USM (rujuk:sini) supaya boleh memudahkan lagi pelajar-pelajar dan lebih mesra pelanggan. Tk

33 comments:

  1. saya dah cuba banyak kali..kenapa xdapat log in? mohon bantuan...rugi la kaalu buat mahal2 , banyak duit dilaburkan pastu xleh guna..mohon bantuan

    ReplyDelete
  2. key in your username as @isiswa.uitm.edu.my

    password is your IC no. (without '-')

    ReplyDelete
  3. That Microsoft account doesn't exist. Enter a different email address or get a new account.

    i've follow all the step, but this is the result

    ReplyDelete
  4. Memang semua kawan aku x boleh buka email tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bro. ni link utama. mail.office365.com

      Delete
  5. thanx bro..aku punya payah mula2..sebab dia automatik bukak guna microsoft, bukannya hotmail..haha..

    ReplyDelete
  6. aku tak bole bukak pon? cane eh cara betol nak bukak.

    ReplyDelete
  7. Fuh. Macam orang gila gak cuba. Bukak guna Microsoft Office Outlook baru boleh guna email uitm ni. Anyway, thanks for the info, it kinda helps me figuring it out :P

    ReplyDelete
  8. tak boleh pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua cara telah d gunakan tp still xleh buka huhuhhu..

      Delete
  9. dah try mail.office365.com .. xleh.. camne ye ? die kuar ni :-
    .
    We don't recognize this user ID or password
    Make sure you typed the user ID assigned to you by your organization. It usually looks like someone@example.com or someone@example.onmicrosoft.com. And check to make sure you typed the correct password.

    ReplyDelete
  10. salam nak tanya, isiswa tu memang takleh buka ke skg..? dah try semua link yg ada dlm blog ni tp x berjaya gak..

    ReplyDelete
  11. saya boleh login guna id diploma saya (tahun 2010) tapi untuk degree punya (Sept 2013) tak boleh. dah buka student portal pun tiada link untuk login email secara automatik. untuk intake kali ni tiada email yg disediakan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertuahnye saya kalau awak masih boleh reply message ni. cuba guna password student portal degree.

      Delete
  12. Tak boleh nak log in lah admin. Macam mana ye? Serius dah guna semua cara :(

    ReplyDelete
  13. saya tak berjaya buka. macam mana ya?

    ReplyDelete
  14. saya pon xberjaya bukak. klau guna id diploma lepas. id degree ni xboleh. semua link da guna. ke mmg yg degree punye tak aktif lagi?

    ReplyDelete
  15. Saya tk berjaya nk bukak. Saya dah cuba guna mail.office365.com, tp masih tk boleh :(
    Harap dapat bantu.

    ReplyDelete
  16. Dapatkan Pinjaman Perniagaan Online:

    http://cloudycash.com

    ReplyDelete
  17. dah cuba sampai 3 cara, outlook, hotmail & office365. semua tak boleh buka. dah la tgh urgent nk guna ni. haih uitm dihatiku bantulah aku

    ReplyDelete
  18. boleh pergi ke link mail.office365.com
    masukkan username --> matrikid@isiswa.uitm.edu.my
    password --> icno without -

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa xboleh nak login ?? dia tulis we don't recognize this user ID or password

      Delete
  19. Menarik bila saya dengar yg email tu boleh digunakan utk login Microsoft Office 365 tapi dah mcm mana, samalah saya pun tak boleh bukak. Barulah nak angan2 menjadi realiti, nak login Microsoft 365 secara percuma kerana harga langganannya sekarang RM279.99/setahun (Office 365 Personal)

    ReplyDelete
  20. Alhamdullilah, saya dah jumpa dah jalan penyelesaiannya. Sebenarnya emel ini masih boleh digunakan lagi. Pada pendapat saya, salah satu sebab mengapa kita tidak boleh login adalah password emel itu sendiri. UiTM jadikan no I/C kita sebagai password emel. Sekarang, Microsoft meletakkan syarat bahawa password tersebut hendaklah mengandungi huruf kecil, huruf besar serta nombor atau simbol dan juga tidak boleh mengandungi no ID dan I/C.

    Oleh itu, caranya adalah kita kena tukar password emel tu. Bagaimana? Folow step by step di bawah. Korang juga boleh rujuk panduan yang saya sediakan bersertakan screenshot di dalam fail .pdf ini,
    https://drive.google.com/open?id=0ByLaPyNz6-joYlkyRzRvZ0kxTkU

    1.Pergi ke laman emel https://portal.office.com.

    2.Seperti mana korang login menggunakan emel @isiswa.uitm.edu.my dengan password no I/C korang, dia kata “We don’t recognize this user ID or password”, betul? Klik “Can’t access your account?” di bawah situ

    3.Taipkan huruf & nombor yang terdapat dalam gambar tujuannya untuk membuktikan korang bukan robot. Kemudian klik “Next”

    4.Lepas tu dia kata “We couldn’t verify your account”. Jangan risau. Di bawah tu, “If you’d like, we can contact an administrator in your organisation to reset your password for you”. Klik “contact an administrator”

    5.Kemudian dia kata “Your admin has been notified”. Microsoft akan hantar satu mesej ke dalam emel korang. Pastikan emel itu adalah “current email” yang korang masukkan dalam student portal. Tunggu sehingga lebih kurang 6 jam/esok/lusa/atau lebih lama barulah korang terima mesej tersebut. Jika bernasib baik, mungkin korang dapat lebih awal

    6. Apabila dah dapat mesej tu, korang akan nampak “temporary password”. Sekarang pergi semula ke laman emel https://portal.office.com

    7.Kali ni login menggunakan temporary password tersebut.

    8.Untuk tukar password, seperti yang saya kata sebelum ini, Microsoft tidak benarkan guna nombor ID dan I/C. Masukkan password yang mengandungi huruf kecil, huruf besar serta nombor atau simbol

    9.PERHATIAN : Ada sebahagian daripada korang akan menerima emel yang mengandungi kod untuk “verify” email “@isiswa.uitm.edu.my” masing – masing. Dan juga kalau diminta “authentication email”, masukkan email peribadi yang biasa dan bukan email @isiswa.uitm.edu.my

    Jika ada sebarang pertanyaan bolehlah whatsapp saya +6016-741 7928 atau Instagram @hafizulhelmijahroni . Sekian, terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. PEMBETULAN!!! PEMBETULAN!!! DARIPADA NOMBOR 9 ATAU DOWNLOAD FAIL .PDF YANG SUDAH SAYA PERBETULKAN,
      https://drive.google.com/open?id=0ByLaPyNz6-joa2pIeGhmdFZwUjg

      Selepas korang tukar password & klik “update password and sign in”, klik “set it up now”.

      Bila korang pergi ke page baru, dekat situ ada tulis “Authentication email is not configured”. Klik “Set it up now”

      Untuk “authentication email”, masukkan email peribadi yang biasa dan bukan email @isiswa.uitm.edu.my . Klik “email me” untuk menerima emel yang mengandungi kod untuk “verify” email masing - masing. Saya mohon maaf kerana saya telah kata “sebahagian” tetapi SETIAP ORANG.

      Delete
    2. "The user ID you entered does not exist. Please check that you have typed your user ID correctly."

      Dapat error ni.

      Delete
    3. "The user ID you entered does not exist"? Ni masa nk login, eh? Dah cuba klik "Can't access your account?"? Atau awak baru daftar UiTM?

      Delete
    4. Atau juga awak sudah habis pengajian kat UiTM ni?

      Delete