Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Monday, 3 November 2014

Sejarah Berulang Kembali - Gambar dari Fahmi Reza

Fahmi Reza, seorang aktivis pemerkasaan mahasiswa di universiti, menulis di Facebook-nya tentang sejarah gerakan mahasiswa yang cakna akan keadaan sosial dan tidak takut pada pentadbiran universiti.

Dari Facebook beliau:

Peristiwa dalam gambar ni berlaku dalam kampus UM pada bulan Oktober 1967. Mahasiswa UM telah berhimpun depan podium Sudut Pidato UM (belakang UM library sekarang) untuk mendengar perkongsian dari Syarifah Mahani, pejuang warga tani miskin Telok Gong yang telah ditindas pihak berkuasa yang merobohkan rumah 500 penduduk kampungnya dan menangkap suaminya Hamid Tuah. 

Mahasiswa UM telah turun ke Telok Gong untuk berjuang bersama warga tani, turun protes di jalanan untuk mendesak pembebasan Hamid Tuah, dan menjemput Syarifah Mahani masuk kampus untuk memberi pencerahan kepada mahasiswa lain tentang nasib warga tani yang ditindas.

Tradisi perjuangan ini telah diteruskan kini oleh beberapa orang mahasiswa UM yang telah turun bersolidariti bersama penduduk Kg. Chubadak yang berjuang mempertahankan rumah mereka dari diroboh pihak berkuasa. Diberitakan 2 orang mahasiswa telah ditangkap, seorangnya mahasiswa UM. Salut kepada mahasiswa yang berjuang bersama rakyat tertindas!
No comments:

Post a Comment