Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Tuesday, 4 November 2014

Pencarian Kredibiliti MPP

Di sini ada satu teka teki:

Di manakah letaknya kredibiliti seorang MPP?
Di kerisnya kah?
Di songkoknya kah?
Atau di mulutnya kah?

MPP sering bermati-matian mempertahankan kedudukan mereka sebagai entiti yang membawa suara pelajar. Tidak dilupakan MPP seringkali mengambil kedudukan defensive ketika dipersoalkan pendapat mereka mengenai isu-isu negara.

Bila ada media alternatif yang memberi pencerahan mengenai Student Union, MPP cepat berasa terancam dan terus ingin mensenyapkan pihak-pihak yang datang dengan bukti kebenaran.

HEP tidak mahu pelajar yang tidak tunduk tanpa soal, HEP tidak mahu pelajar yang berdebat soal tindak-tanduk pentadbiran. Setiap kali ada mahasiswa yang tampil dengan isu-isu yang memerlukan keterbukaan, terus diletak label "ini kuda pembangkang!" Pendapat ini adalah dangkal sama sekali. Kita semua perlu sedar bahawa tidak bersetuju dengan kerajaan tidak semestinya bersetuju dengan pembangkang.

Ianya bukanlah rahsia lagi, anda semua mengalaminya sendiri. Setiap batch MPP adalah golongan pelajar yang hanya tunduk tanpa soal kepada arahan pentadbiran universiti. Mereka berselindung di sebalik "mempertahankan keharmonian" dan "menjaga keamanan". Mereka bersembunyi di sebalik "tidak perlu masuk campur urusan politik tanah air".

Pada hakikatnya, mereka hanya mempertahankan peranan mereka sebagai proksi (alat) HEP. 'P' yang kedua pada MPP bukan 'Pelajar' tetapi 'Pentadbiran'!

Setiap semester pelajar diingatkan, malahan diugut, supaya tidak berpolitik dalam kampus. Sesiapa sahaja tokoh yang tidak mendokong aspirasi kerajaan Barisan Nasional, tidak dibenarkan masuk ke kampus-kampus UiTM - atas alasan: "TIDAK BOLEH BERPOLITIK DALAM KAMPUS".

Nah, di manakah alasan itu ketika Perdana Menteri datang ke UiTM dengan kempen politik beliau sebelum PRU-13?
Di manakah alasan itu ketika Khairy Jamaludin datang ke UiTM?
Di manakah alasan itu ketika pelajar UiTM diberi KFC percuma dengan T-shirt DS Najib Razak?
Di manakah alasan itu ketika Abang Mohd Hafizie tweet hashtag #SokongBN? (Lihat gambar)


Selagi kita tidak membuka minda dan melihat rasional di sebalik falasi ini, selagi itu kita tidak boleh mempercayai entiti bernama MPP untuk benar-benar bercakap serupa bikin.

Jadi, kalau saudara/saudari bijak orangnya, di mana letaknya kredibiliti MPP?

No comments:

Post a Comment