Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Sunday, 20 October 2013

Refleksi Penantian PRK 2013

Semangat berkobar-kobar apabila mendengar cerita rakan-rakan dari universiti-universiti awam yang lain berkenaan Pilihanraya Kampus. Namun, semangat itu hilang apabila bercakap tentang PRK sendiri. Bagi yang sudah lama di UiTM, pasti sudah lali dan meluat dengan politik PRK UiTM. Saban tahun, perkara yang sama berulang tanpa variasi. Semenjak kuasa student union ditarik pada zaman 70-an, PRK di mana-mana universiti awam adalah satu bahan lawak.

Setiap tahun, Bahagian HEP akan menerima senarai nama pelajar yang mencalonkan diri untuk menjadi wakil dalam Majlis Perwakilan Pelajar. Daripada senarai nama ini, bukan semua yang akan bertanding. Bertopengkan nama demokrasi, pelajar-pelajar yang didapati (setelah disiasat) tidak mengangkat aspirasi UiTM akan dihalang sama sekali untuk bertanding menjadi MPP. Tiada istilah "demokrasi" dalam PRK UiTM, semua calon telah dilantik terlebih awal supaya hanya pro-aspirasi sahaja yang menang.

PRK sepatutnya menjadi medan pelajar untuk melantik perwakilan yang dimahukan oleh pelajar, bukan perwakilan yang dimahukan oleh pentadbiran. Mari kita lihat semula proses pengundian yang berlaku di sini, adakah yang "dipilih" itu benar-benar pilihan kita? Benarkah proses "pemilihan" benar-benar berlaku? Bagaimana mungkin satu proses "pemilihan" yang telah di-set-up dinamakan sebagai demokrasi?

Ini bukan soal siapa yang menjadi MPP, ini merupakan soal sistem PRK itu sendiri. Jika sejak awal lagi kita dihelah supaya mempercayai bahawa PRK adalah satu demokrasi, maka kita telah tertipu dengan kata-kata manis dan propaganda-propaganda menyelewang yang bertujuan untuk para pelajar kekal tidur dan mendengar kata. Inilah yang dinamakan sebagai politik kampus. Betapa ramai calon MPP yang kononnya "menarik diri" sedangkan mereka tidak dibenarkan bertanding kerana mereka pro-mahasiswa. Pentadbiran sangat takut dengan mahasiswa progesif yang tidak mengampu dan membodek. Pentadbiran sangat takut dengan ide-ide untuk berdialog dan berwacana kritikal yang boleh menggugat kedudukan selesa para pegawai pentadbiran. Pentadbiran ugut kita dengan panggilan-panggilan "tak bersyukur" dan "pengkhianat" sekiranya kita menyuarakan sebarang ketidakadilan. Apakah peranan mahasiswa itu mengampu dan membodek atau menelopori wacana kritis bertaraf antarabangsa?

Sementara kita semua menanti pengumuman tarikh PRK, ramai yang hampir menyelesaikan pengajian sudah tidak peduli lagi. Kalaupun kita mengundi, kita tahu proses itu tidak absah kerana ianya bukankah demokrasi. Fakulti-fakulti bersungguh-sungguh menarik pelajar turun mengundi kerana fakulti diberi ganjaran sekiranya peratusan yang mengundi lebih daripada 85%. Sedangkan air dan roti "free" pula diambil dari peruntukan TAPA. Semakin senior, semakin sedar bahawa mengambil keputusan untuk terlibat dalam PRK dengan tidak melibatkan diri adalah lebih baik berbanding membantu politik kampus yang tidak sihat.

No comments:

Post a Comment