Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Sunday, 7 December 2014

Sediakan Ruang, Paranoia Hilang (Audio)

Selama bertahun-tahun gerakan mahasiswa di UiTM wujud tetapi mereka tidak dapat mewariskan gerakan mereka pada generasi UiTM yang seterusnya. Kelemahan gerakan mahasiswa UiTM bukan hanya pada sekatan pihak universiti pada mereka, banyak di antara mereka gagal dari segi pembawaan ideologi.

GAMUS sedar, GAMUS bakal melakukan kesilapan yang sama sekiranya gerakan mahasiswa yang sekarang tidak membawa idealism yang kukuh untuk disambut generasi UiTM seterusnya. Gerakan mahasiswa macam GAMUS bukan berseorangan, gerakan mahasiswa adalah gerakan sesiapa sahaja yang bergelar mahasiswa yang menginginkan perubahan yang baik.

Apa sebenarnya yang gerakan mahasiswa perjuangkan? Gerakan mahasiswa yang baik ialah gerakan yang menolak ideologi-ideologi songsang di universiti. Pendek kata, yang salah kata salah, yang betul kata betul. Gerakan mahasiswa adalah suara penilai-dan-pengimbang dalam wacana akar umbi. Gerakan mahasiswa adalah dekat dengan pelajar, bukan dekat dengan aspirasi pentadbiran.

Selama berdekad lamanya, pentadbiran universiti menggunakan tampuk kuasa mereka untuk menentukan apa yang boleh dikatakan dan apa yang tidak boleh dikatakan. Mereka menentukan apa yang betul pada mereka dan mereka yang menentukan apa yang salah pada mereka - dan mereka menghukum sesiapa sahaja yang tidak bersetuju dengan penentuan yang ditetapkan.

Sebagai contoh, setiap pelajar dipaksa mendengar ceramah Kewarganegaraan dalam modul Kemahiran Insaniah. Mendengar ceramah tiada masalah, yang menjadi masalah ialah apabila ceramah itu bersifat rasis dan tidak benar dalam menyampaikan fakta. Tambahan lagi, pelajar tidak dibenarkan untuk memperbetulkan apa yang salah, apatah lagi menyatakan pendapat yang tidak padan dengan ideologi mereka.

Apabila mahasiswa ke depan dengan ideologi demokratik dan progresif - mewujudkan budaya wacana, mewujudkan sistem check-and-balance dalam universiti, menolak campur tangan pentadbiran universiti dalam Pilihanraya Kampus; pelajar-pelajar ini dikatakan tidak faham maksud demokrasi dan dimarahi kerana tidak bersyukur dengan apa yang ada.

Orang selalu bertanya, apa lagi yang kita mahu? Yuran dah paling murah. Dah bagi peluang belajar. Diberi peluang untuk meningkatkan taraf hidup kepada yang lebih baik. Apa lagi yang nak?

Salahkah kalau kita tak mahu kebebasan akademik dikekang?

Salahkah kalau kita tidak mahu diugut buang universiti jika menolak PRK yang tidak adil?

Salahkah kalau kita ingin menolak ideologi-ideologi kolot dan keterbelakang yang akan merosakkan bangsa sendiri?

Ini abad ke-21. Ceremah-ceramah seperti ini, ini dan ini yang berlaku saban semester, saban hari tidak patut dibiarkan tanpa pengadilan. Sebab inilah wujudnya pelajar-pelajar yang tidak mahu terus dimomokkan dengan paranoia-paranoia tidak berasas tanpa peluang untuk menambaikkan wacana. Sebab inilah perlunya gerakan mahasiswa yang progresif untuk memajukan pendapat bahawa sistem demokrasi sedia ada tidak mewakili demokrasi. Kita hanya mahukan ruang untuk menjelaskan pada pelajar-pelajar macam Abang M Hafizie bahawa "demokrasi terancang" bukan demokrasi namanya, itu namanya autokrasi.

Ya, ruang - itu sahaja yang perlu wujud di UiTM. Ruang untuk berpendapat, ruang untuk berselisih pendapat dan ruang untuk mendebatkan pendapat untuk mendapatkan pendapat yang paling telus dan bersih. Kalau akhirnya tidak dapat sampai kepada konklusi pun tidak apa, yang penting ruang itu ada.

Ruang - ruang untuk demokrasi yang sebenar-benar demokrasi. Bukan servis mulut di tebing mulu-mulut MPP yang kata "ruang itu ada, tapi..." macam-macam tapi - "tapi kena minta kebenaran HEP", "tapi kena check dulu dengan HEP", "tapi jangan cakap pasal politik", "tapi ada air kotak dan makanan free tak?" Ruang yang sedia ada bukan setakat ditutup rapat, malah dangkal sehingga di akhirnya orang hanya kisah pasal air kotak dan nasi free sahaja.

Ruang - ini perlu diadakan dan perlu dibukakan seluas-luasnya. Inilah manifesto kami.

Klip audio di dalam artikel ini boleh didapati di sini:
Audio 1
Audio 2
Audio 3

Sumber audio ini adalah rakaman daripada modul Kemahiran Insaniah di UiTM.

No comments:

Post a Comment