Selamat Datang ke Laman Rasmi Gabungan Mahasiswa UiTM SeMalaysia atau lebih dikenali sebagai GAMUS.
Penubuhan blog ini adalah untuk menyebarkan idealisme mahasiswa-mahasiswa UiTM dari seluruh pelusuk kampus di serata Malaysia, dari Kampus Perlis hingga ke Kampus Tawau, Sabah.

Sesiapa sahaja yang mempunyai pemikiran yang kritis dalam menghasilkan artikel mengenai mahasiswa, universiti dan hal2 akademik hantarkan artikel anda kepada kami melalui emel: gamusofficial@gmail.com

Segala artikel di dalam blog ini adalah hak milik setiap individu dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pandangan yang diutarakan.

Facebook GAMUS | Twitter GAMUS
MASUK

Sunday, 8 January 2012

Sudah Tiba Masanya Kuasa Autonomi Universiti DikembalikanSecara umum,universiti merupakan sebuah institusi pengajian tinggi untuk menimba ilmu. Universiti wujud sejak berkurun masa yang lampau, Universiti Al-Azhar (970 SM) dikenalpasti antara universiti terawal yang diwujudkan. Kemudiannya diikuti oleh penubuhan universiti-universiti yang ternama lain seperti Bologna,Oxford dan Cambridge. Universiti Malaya merupakan universiti tertua yang wujud di Malaysia diikuti dengan kewujudan pelbagai IPTA mahupun IPTS yang berkembang pesat dari semasa ke semasa.Namun dalam keghairahan kewujudan universiti tersebut sudah tiba masanya untuk kita melihat kembali apakah fungsi,peranan dan tanggungjawab sebenar kewujudan sesebuah universiti.

Impian semua adalah untuk menjadikan universiti kita ulung (Saifuddin Abdullah). Adakah universiti semata-mata menjadi ulung kerana memenangi banyak pingat emas pertandingan antarabangsa? Ataupun sudah cukup memadai dengan hanya berlumba-lumba mendapatkan rangking yang baik saban tahun. Hakikat yang perlu disedari bahawa universiti juga mempunyai tanggungjawab sosial yangcukup besar dalam bersama-sama membina negara Malaysia yang lebih baik pada masa hadapan.

Tetapi hasrat murni tersebut tidak mungkin mampu direalisasikan selagi universiti tempatan terus dicengkam oleh pihak-pihak yang berkepentingan.Universiti sewajarnya menjadi sebuah institusi yang bebas daripada segala keterikatan dan campur tangan politik. Universiti mesti diberikan kuasa autonomi dan ditadbir urus dengan penuh ketelusan mengikut acuan sendiri.Institusi ini mesti tampil sebagai penyelesai kepada permasalahan masyarakat, pencetus idea baru dan menjadi rujukan utama dalam segala keperihalan berkaitan masyarakat bersesuaian dengan pengiktirafan masyarakat umum yang memandang universiti sebagai sebuah institusi sosial yang terulung.

Universiti perlu memikirkan apakah sumbangan mereka kepada seluruh masyarakat dan negara dalam konteks yang lebih luas dan menyeluruh.Tembok di antara universiti dan masyarakat perlu dipecahkan dimana mahasiswa dan tenaga akademik berperanan menguasai ilmu di universiti dan kemudiannya mengekstrak keilmuan tersebut dalam bahasa yang mudah difahami oleh masyarakat umum, supaya masyarakat menjadi lebih celik dan tidak ketinggalan mendepani cabaran semasa. Sudah tiba masanya peranan dan tanggungjawab universiti tempatan dilihat kembali agar institusi ini terus relevan sebagai institusi perkembangan keilmuan kearah pembinaan peradaban manusia pada masa hadapan.

Muhamad Fazli Bin Abd Halim

Yang Dipertua
Majlis Perwakilan Pelajar
Sesi 2011/2012
Universiti Malaysia Pahang

No comments:

Post a Comment